Klassieke Massage


Klassieke Massage is de welbekende lichaamsmassage waarbij de masseur het weefsel 
(huid, spieren, lymfen) kneed en wrijft door middel van specifieke massagegrepen.
In feite zijn alle grepen onder te verdelen in 5 groepen, te weten:

  • Effleurages (lange rustige strijkingen)
  • Petrisages (kneden)
  • Fricties (stevige massage op 1 plaats, vaak in cirkelvormige bewegingen)
  • Vibraties (schudden / trillen)
  • Tapoteren (kloppen)

Deze vorm van massage is al zo oud als de mensheid. Elke andere vorm van massage is in principe in meerdere of mindere mate een afstammeling van de klassieke massage.

Effleurages wordt door iedereen zeer gewaardeerd, vooral omdat deze massagetechnieken zeer rustig zijn, waarbij de masseur de spieren uitstrijkt. Hierbij wordt bv. de rug vanaf de nek tot aan de stuit met de hand uitgewreven. Op deze wijze worden de spieren en wervels van de rug ontspannen en lichtelijk opgerekt.

Petrisages is de knedende beweging van het “schouders masseren”. Het zachte kneden, in combinatie met rustige effleurages vanuit de nek naar de schouders, zorgt dat de schouderspieren, schouderkom en schouderbladen rustig kunnen ontspannen en in hun oorspronkelijke stand gaan staan. Men voelt direct dat men beter in z’n vel zit.

Door fricties bewerkt een masseur dat het onderliggende weefsel los komt en de bloed-
doorstroming gestimuleerd wordt. Fricties kunnen soms wat pijnlijk zijn, vooral als het bindweefsel tussen de spieren erg vervuild is. Er ontstaan dan verklevingen van het bindweefsel met de spieren, wat als kleinere of grotere “knopen” gevoeld kan worden. 
Vaak zal de masseur tijdens de lichaamsmassage fricties combineren met petrisages om het bindweefsel los te krijgen.

Vibraties wordt gebruikt om spiergroepen los te schudden, denk hierbij aan het losschudden van de kuiten bij stijve spieren of kramp. Het schudden zorgt dat de spieren van elkaar los komen en worden gestimuleerd. Hierdoor worden zenuwprikkels beter doorgegeven, wat leidt tot vermindering van pijnprikkels.

Tapotage is het kloppen op de huid en spieren, waarbij de handen licht gehold zijn. Het heeft invloed op de bloedvaten, waarbij (afhankelijk van de gebruikte technieken)de vaatwanden worden samengetrokken of verbreedt. Hierdoor worden de spieren ontspannen of juist geactiveerd.

Een klassieke massage kan volledig of in delen. Een volledige massage duurt ongeveer 60 minuten. Deelmassages (rug, benen/armen, handen/voeten) duren ongeveer tussen de 20 en 30 minuten.